(IASTM-1:)Τεχνικές κινητοποίησης μαλακών μορίων με ειδικό εξοπλισμό (IASTM-1) σε παθήσεις της ΣΣ και των άκρων: Μια τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση

Το σεμινάριο αφορά την πρακτική εξάσκηση με ειδικό εξοπλισμό, για την κινητοποίηση των μαλακών μορίων.

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν εργαλεία του συστήματος “FRAMS™ (Fibrosis Release and Myofascial Stretching)” (Απελευθέρωση Ινώσεων και Μυοπεριτονιακές Διατάσεις)” και βεντούζες ή προηγμένες τεχνικές θεραπευτικής μάλαξης, με σκοπό την επιτάχυνση της ανακατασκευής και της αποθεραπείας των ιστών. Επανεξετάζονται οι ιδιότητες του μυϊκού και του περιτονιακού ιστού σε ιστολογικό επίπεδο και διερευνάται ο ρόλος τους, σε κοινές νευρομυοσκελετικές παθήσεις της ΣΣ και των άκρων.

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να ανιχνεύουν τις μυοπεριτονιακές δυσλειτουργίες και να επιλέγουν τα κατάλληλα εργαλεία ή/και τις κατάλληλες τεχνικές για τη συγκεκριμένη διαταραχή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατάλληλη χρήση των τεχνικών κινητοποίησης των μαλακών ιστών με τον εξοπλισμό μέσα από μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση.

Οι τεχνικές απελευθέρωσης ινώσεων του συστήματος FRAMS, χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης σε περιπτώσεις όπως τενοντοπάθειες, μυϊκές θλάσεις ή άλλες διαταραχές συνδετικού ιστού, που σε συνδυασμό με τις υποβοηθούμενες μυοπεριτονιακές διατάσεις, θεωρούνται πως αναπροσαρμόζουν-ευθυγραμμίζουν τις ίνες του κολλαγόνου. Το αποτέλεσμα είναι ένας ισχυρός συνδετικός ιστός, λιγότερες συμφύσεις, μειωμένος πόνος και δυσλειτουργία.

 

Στόχοι σεμιναρίου

  • Συζήτηση για την φυσιολογία του πόνου, συμπεριλαμβάνοντας τις βιομηχανικές, χημικές και νευροαγγειακές μεταβολές που συμβαίνουν σε ασθενής με μυοπεριτονιακό σύνδρομο πόνου.
  • Περιγραφή των ενδείξεων, των προφυλάξεων και των αντενδείξεων (σχετικών και απόλυτων) για τη χρήση του συστήματος “Fibrosis Release & Myofascial Stretching System – FRAMS™)”.
  • Συζήτηση για τα σύγχρονα κλινικά στοιχεία που αφορούν τη χρήση της κινητοποίησης μαλακών ιστών, της μυοπεριτονιακής θεραπείας με βεντούζες και της θεραπευτικής μάλαξης για την αντιμετώπιση ποικίλων νευρομυοσκελετικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και των άκρων.
  • Αναγνώριση και διαφοροποίηση περιτονιακών, αρθρικών, οστεοτενόντιων και μυοτενόντιων συνδρόμων.
  • Παρουσίαση προηγμένων θεραπευτικών τεχνικών μάλαξης σε παθήσεις της ΣΣ και των άκρων.
  • Κατάλληλη επιλογή των εργαλείων του σεμιναρίου IASTM και παρουσίαση της πραγματικής χρήσης τους για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος νευρομυοσκελετικών διαταραχών.
  • Κλινικός συλλογισμός για τη χρήση της μυοπεριτονιακής θεραπείας με βεντούζες για την αντιμετώπιση ποικίλων νευρομυοσκελετικών παθήσεων της ΣΣ και των άκρων.
  • Χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων στοιχείων για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των τεχνικών του σεμιναρίου IASTM με τις τεχνικές HVLA-manipulation, την ξηρά βελόνα, την άσκηση και / ή την κινητοποίηση χωρίς thrust για την αντιμετώπιση ποικίλων νευρομυοσκελετικών παθήσεων.