(SMT-2:) Αυχενοθωρακική δυσλειτουργία – Αυχενογενής πονοκέφαλος: Αξιολόγηση και θεραπεία με τεχνικές HVLA & ο ρόλος της άσκησης

Το σεμινάριο SMT-1 είναι προαπαιτούμενο για την παρακολούθηση του SMT-2.

Στο σεμινάριο δίνεται έμφαση στην αξιολόγηση και θεραπεία της δυσλειτουργίας στην ΑΜΣΣ και την άνω ΘΜΣΣ που σχετίζονται με παθολογικές καταστάσεις όπως ο αυχενογενής πονοκέφαλος, το whiplash, ο ιδιοπαθής πόνος στην ΑΜΣΣ.

Γίνεται εκμάθηση τεχνικών HVLA για όλες τις αρθρώσεις της άνω ΑΜΣΣ (Α0-Α3) καθώς και για τις αρθρώσεις της 1ης και 2ης πλευράς. Επίσης, εφαρμόζονται τεχνικές για την θεραπεία της αυχενοθωρακικής ένωσης (Α7-Θ3). Όλες οι τεχνικές παρουσιάζονται σε διάφορες θέσεις (ύπτια, καθιστή, πρηνή θέση και πλάγια κατάκλιση) και με διάφορες παραλλαγές.

Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάζεται μια τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας στους εν τω βάθει καμπτήρες μύες του αυχένα δίνονται οδηγίες για τον καλύτερο τρόπο ενδυνάμωσής τους. Επιπλέον, διερευνάται η αλληλεπίδραση μεταξύ της αρθρογενούς μυϊκής αναχαίτισης των καμπτήρων της άνω ΑΜΣΣ και των άμεσων αλλαγών στο κινητικό έλεγχο των αρθρώσεων της άνω αυχενικής μοίρας (C0/1 and C1/2) μετά την εφαρμογή τεχνικών HVLA.

Τέλος, πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση των νευροφυσιολογικών επιδράσεων των HVLA αναφορικά με τον πόνο και πως σχετίζονται με την ανακούφιση μετά τον χειρισμό καθώς και τις μεταβολές που προκαλούν στη λειτουργία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος.